Sistemul de drenaj reprezinta retinerea si blocarea apei in locuri si asupra unor materiale de constructii care detin riscul deteriorarii in urma contacului direct cu aceasta.
Sistemul de drenaj reprezinta retinerea si blocarea apei in locuri si asupra unor materiale de constructii care detin riscul deteriorarii in urma contacului direct cu aceasta. De aceea este foarte important ca proiectarea, executia si montarea sistemului de drenaj sa fie realizat intr-un mod cat mai profesionist, avand in vedere faptul ca consturile in urma unei avarii provocate de aceasta sunt extrem de mari iar daunele sunt pe masura.
In momentul alegerii sau a consultarii cu un profesionist in privinta achizitionarii sistemului de drenaj trebuie sa optati pentru cel mai calitativ sistem si totodata pentru cea mai profesionista echipa.
7 pasi importanti pentru executarea unui sistem de drenaj eficient
Determinarea adancimii de inghet
Acest fenomen deterioreaza elementele din care este format sistemul de drenaj in general. Infrastructura nu trebuie sa fie deasupra adancimii de inghet a solului. Acest sistem de drenaj se gaseste in jurul fundatiilor, daca acest sistem de drenaj nu este ingropat suficient in sol in timp se va deteriora destul de repede.
Insa, exista o exceptie, tubul poate fi pus langa o fundatie care a fost construita peste linia limita de inghet, dar aceasta trebuie sa sa aiba piloni de sustinere.
Determinarea adancimii de inghet reprezinta adancimea maxima de inghet, aceasta se poate stabili orientativ. Studiul geotehnic poate stabili acest lucru.
Daca se sapa in jurul fundatiei si stabilim sa nu mai acoperim cu solul initial, se va umple santul cu nisip sau pietris, atunci studiul geotermal a fost facut degeaba.
Saparea santului de drenaj
De obicei se va instala sistemul de drenaj in acelasi sant/groapa in care s-a facut fundatia. In primul rand constructia fundatiei trebuie facuta in mod corect iar apoi se instaleaza sistemul de drenaj. Acest lucru se face pentru a evita deteriorarea geotextilului atunci cand se toarna umplutura pentru fundatie.
In alte cazuri este nevoie sa se sape un alt sant, acest lucru este valabil atunci cand sistemul de drenaj nu se afla langa fundatia casei, ci in curte. Este necesar un sant cu o geometrie buna si o adancime potrivita si constanta.
Saparea manuala va determina o suprafata neregulata, in unele cazuri, pe fund mai des, dar si pe pereti. Un sant ideal si recomandat este de cel puin 55 cm, ca sa se poata face vibratia.
Egalizarea si compactarea santului
Tubul de drenaj necesita o panta usoara. Tuburile care sunt amplasate au rol de captare a apei. Apa se va redirectiona in zona de stocare, sau intr-o alta parte a gospodariei, unde nu deranjeaza si nu distruge. Un lucru important este faptul ca apa nu trebuie sa stationeze in tevi, aceasta nici nu trebuie sa aiba o viteza mare. Panta in timp nu va mai fi la fel, deoarece pamantul se misca, astfel si tubul se va misca, chiar daca lucrarea se face ca la carte.
Verificarea permeabilitatii solului
Solul in care este amplasat sistemul de drenaj este diferit, de locatie la locatie.
Terenul cu cea mai crescuta permeabilitate este cel nisipos. Daca apa balteste, inseamna ca sistemul de drenaj a fost executat intr-un mod gresit sau solul este nepotrivit pentru acesta. Permeabilitatea crescuta a solului nisipos se poate compara cu plaja de la mare, atunci cand vine un val nisipul absoarbe imediat apa, din aceasta cauza acest tip de sol este cel mai potrivit pentru sistemul de drenaj.
La celalalt pol avem solul argilos, acesta are o permeabilitate aproape chiar inexistenta. Apa din acest sol dispare prin evaporare. Pentru aceste soluri este nevoie sa folositi santuri mici, unde solul sa fie amestecat cu nisip, pentru a creste permeabilitatea.
Alegerea pietrisului care este introdus in geotextil
In sistemul de drenaj vom avea pietris, la interior. In acesta se va forma rezervorul de pietris, acolo apa din sol va fi stocata temporar pana ce tubul de drenaj, va face procesul de filtrare si va transporta apa intr-o alta zona. Rolul acestui pietris este de a mari extractia apei din solul respectiv, intr-un mod cat mai rapid.
Asamblarea sistemului de drenaj
Se va aseza geotextilul in sant si ne vom asigura ca este asezat pana in colturi. Acest lucru se va face cu ajutorul unor pietre de rau rotunde, cat mai netede, cat mai potrivite, de marimea unui pumn. Se vor aseza din 25 in 25 de cm. Nu se vor utiliza alte obiecte care ar putea periclita geotextilul. Cealalta parte de geotextil se va asigura tot cu pietre rotunde de rau.
Acoperirea sistemului de drenaj cu pietris
Acoperirea se face prin suprapunerea corecta a straturilor de geotextil secundar, a se evita topirea sau coaserea, pentru a evita formarea de microgauri, unde ulterior va intra nisip, iar in timp aceste gauri vor umple cavitatea cu mal greu si permeabil. Dupa suprapunerea geotextilelor se poate amplasa un geotextil pe sol pentru al securiza in loc.
Acesta se poate uda pentru a creste greutatea. Majoritatea dintre ele nu vor sta in locul initial in care dvs. il veti amplasa, dar atentie, acest lucru va poate determina sa utilizati pietre grele, dar sa nu faceti acest lucru pentru ca puteti pune in pericol integritatea sistemului de drenaj.
Asadar, dupa cum se spune despre sistemul de drenaj ca ar produce un fel de seceta pentru copaceii din curte sau pentru restul plantelor si legumelor, sa stiti ca nu este adevarat. Acest sistem de drenaj nu face altceva decat sa dreneze surplusul de apa din sol. Acesta nu usuca solul.
Am fost impresionat de diversitatea produselor prezentate si de modul in care pot fi integrate in casa noastra pentru a ne usura viata de zi cu zi. Sunt convins ca aceste solutii smart vor deveni tot mai populare pe masura ce tehnologia avanseaza.
Articolul acesta este foarte interesant si ofera informatii valoroase despre solutiile smart pentru locuinte. Mi-a placut cum au fost prezentate avantajele si beneficiile acestor tehnologii moderne. Este important sa fim mereu la curent cu ultimele noutati in domeniul smart home.
De asemenea, autorul subliniaza importanta educatiei si formarii continue in domeniul tehnologic, precum si nevoia de a adopta practici responsabile in ceea ce priveste consumul de resurse si energia. Este esential sa fim constienti de implicatiile pe care le are fiecare actiune a noastra asupra mediului si sa actionam in consecinta.
Articolul prezinta informatii interesante despre evolutia tehnologiei si impactul acesteia asupra mediului inconjurator. Este important sa constientizam efectele negative ale utilizarii excesive a gadgeturilor si sa incercam sa gasim solutii durabile pentru protejarea mediului.