Alpinismul industrial este un serviciu de efectuare a diverselor lucrari la inaltime folosind metode de acces prin sfori.

In munca lor, echipa de alpinisti utilitari folosesc o franghie, de-a lungul careia urca si coboara, precum si mijloace de deplasare, prindere si protectie impotriva caderii de la inaltime.

AlpinMax – echipa cu o experienta de peste 15 ani in domeniu, ofera servicii personalizate fiecarui proiect in parte, fie ca este vorba de servicii de intretinere si curatare, montare, constructii sau servicii industriale.

Cine are nevoie de serviciile de alpinism utilitar primavara?

In primul rand, firmele private si de stat comanda servicii oferite de alpinisti utilitari care detin know-how-ul in acest domeniu pentru cladirile care necesita unele intretinere sau reparatii, dar in acelasi timp nu se poate monta schele sau nu sunt fezabile din punct de vedere economic.

Totodata, primavara este momentul cand este nevoie de servicii precum curatarea copacilor, reparatia fatadelor, sigilarea cusaturilor, aplicarea protectiei anticorozive, decoruri pentru diverse evenimente sau montare de panouri publicitare.

Primavara este momentul sa chemi alpinistii industriali

Exista o vorba buna – ziua de primavara este potrivita muncii de ingrijire si intretinere. Primavara este timpul pentru inspectii si pregatire pentru viitoarele reparatii si ingrijiri la inaltime de orice fel.

Sezonalitate

Un factor important pentru echipele de alpinisti utilitari il reprezinta sezonalitatea. Varful comenzilor coincide cu sezonul constructiilor, incepand de la mijlocul primaverii si terminandu-se toamna inainte de aparitia vremii reci.

In aceasta perioada, munca alpinistilor utilitari este solicitata la maxim.
Iarna, comenzile sunt mult mai mici, in principal servicii de curatare a acoperisurilor de zapada si indepartarea turturilor. Exista si reparatii rare la acoperis, in cazuri de scurgere.

Indiferent de conditii, alpinistii industriali oricum au de lucru in orice anotimp. Dar primavara, munca lor este deosebit de importanta – trebuie sa inspecteze acoperisurile si peretii caselor, sa spele ferestrele si fatadele si sa ofere servicii de toaletare a arborilor.

Alpinismul industrial vorbeste despre munca la inaltime, oferind calitate si garantie si efectuand totul in maxima siguranta.

Astfel, inspectia de primavara a cladirilor rezidentiale este foarte importanta pentru a evalua volumul si complexitatea daunelor produse in timpul iernii si repararii acestora.

Adesea, doar alpinistii pot efectua o inspectie sezoniera completa. Ei suntem cei care, metru cu metru, examineaza fatadele in cautarea defectelor locale, iar apoi, folosind sisteme de acces franghie, le redau frumusetea si functionalitatea de dinainte.
Servicile pe care le ofera cel mai des alpinistii utilitari primavara se rezuma la:

Reparatia fatadelor

Lucrarile de reparatie a fatadelor la altitudine mare sunt una dintre principalele domenii ale alpinismului industrial. Repararea tencuielii, restaurarea zidariei, etansarea rosturilor, finisarea curelelor monolitice este munca lor obisnuita.

In general, alpinistii industriali sunt oameni cu doua profesii. Este foarte greu de reparat fatada, aflandu-se la o inaltime de zeci de metri, acestia lucrand chiar si acolo unde alte cai de acces nu sunt.

Siliconarea/etansarea cusaturilor

Cusaturile dintre panouri sunt necesare pentru stabilitate si durabilitate. Aceasta este o solutie arhitecturala eficienta, insa, pentru a fi confortabil in interior, cusaturile trebuie sigilate. De regula, sunt angajati in etansarea imbinarilor intre panouri alpinistii industriali.

Avantajul caselor cu panouri este modularitatea lor. Dar aici se afla si principalul lor dezavantaj – scurgerea si murdaria intre panouri. La mare altitudine, este greu sa gasesti o problema, cu atat mai mult sa o rezolvi. Etansarea imbinarilor intre panouri este o lucrare complexa si minutioasa si doar alpinistii profesionisti si experimentati pot garanta calitatea acesteia.

Spalarea fatadelor

Uneori, doar privind fatada unei cladiri rezidentiale, poti intelege cat de bine si cat de serios este intretinuta. Praful, smogul, eflorescenta, decolorarea vopselei schimba aspectul cladirii imediat.

Dar alpinistii industriali cu aparate de inalta presiune readuc fatada la aspectul initial in doar cateva zile. Efectul de renovare poate fi atat de puternic incat poti sa nu recunosti fatada. Dupa iarna, fatadele sunt murdare si necesita neaparat curatare profesionala.

Toaletarea arborilor

Primavara copacii trebuie curatati de crengi uscate si de oferit copacului o forma.

Dupa cum probabil se observa, uneori taierea poate fi o munca complicata. Nu numai pentru ca copacii trebuie ingrijiti in anumite perioade ale anului, ci mai ales pentru ca, atunci cand are loc toaletarea copacilor inalti, unele zone din interiorul copacului sunt inaccesibile chiar si pentru camioanele cu macara si platformele aeriene.

Din fericire, alpinitii utilitari reprezinta o solutie alternativa si avantajoasa. Aceasta tehnica de toaletare este foarte eficienta si poate fi folosita pentru a accesa si a lucra pe toate sectiunile unui copac, fara limitari de inaltime, si previne deteriorarea ramurilor prin utilizarea masinilor grele sau a tehnicilor de lucru necorespunzatoare.

Curatarea copacilor ofera numeroase avantaje. Pe langa taierea ramurilor in exces, permite efectuarea indepartarii, ancorarii, consolidarii si monitorizarii pomilor. O echipa de alpinisti utilitari o pot face cu usurinta fara a obstructiona carosabilul sau a provoca deranjamente pe terenul public.

Siguranta in primul rand

Munca la mare inaltime reprezinta o munca minutioasa si periculoasa. Doar cei atestati pentru lucrul la inaltime si care respecta normele IRATA pot sa o faca. Astfel, toti membrii din echipa AlpinMax au instructaj SSM, aviz psihologic pentru alpinist utilitar, control medical periodic, conform legilor in vigoare si doar cu ajutorul materialelor de calitate premium.

Fiind o activitate fizica si de mare altitudine, alpinistii utilitari trebui sa aiba echipament special, iar echipamentele de lucru ale companiei AlpinMax sunt Petzl (liderul in domeniu), verificarea carora se face la fiecare 6 luni.

Lucrul la inaltime este o activitate destul de complexa care necesita experienta si tehnici avansate. Prin urmare, in ceea ce priveste echipamentul, starea emotionala si phihologica a sepcialistului precum si echipamentele – toate trebuie sa fie la cel mai intal nivel.

Astfel, dupa cum am mentionat anterior, primavara se dezlantuie multe defecte ale cladirilor rezidentiale si nu numai – acoperisurile curg, peretii devin umezi, sufla prin pereti, sistemele de drenaj esueaza si multe altele. Umiditatea, diferentele de temperatura si vantul sunt principalii inamici ai cladirilor si blocurilor de locuit.

Oricare dintre aceste probleme este un motiv serios de a solicita serviciile unei echipe specializate in alpinism utilitar, pentru ca numai ei pot detecta si rezolva anumite probleme la inaltime.